Hoe vertelt je (hoofd)huid hoe het met je gaat?

Of jij goed voor je huid zorgt? Absoluut. Wekelijks zet je avocado’s op het menu en elke dag smeer je zorgvuldig dagcrème om je huid de beste verzorging te geven. Maar toch is dat geen garantie voor een zacht babyvelletje. Soms schuilt er meer achter (hoofd)huidproblemen dan we denken. Volgens de holistische aanpak geloven we dat alles - vanbinnen en vanbuiten - met elkaar verbonden is. Hoe vertelt je huid hoe het écht met je gaat? Hoe kan je je huidconditie verbeteren? Je leest het in deze blog!

Holy moly… wat is holisme?

Jouw gedachten en je lichaam vormen één geheel. Hoezo? Holisme komt van het Griekse ‘holos’, wat ‘geheel’ betekent. We zien lichaam en geest niet los van elkaar maar als één compleet plaatje. Is er iemand ziek? Dan denken we niet enkel aan fysieke oorzaken. De aanleiding kan liggen in verkeerd eten, dingen in de omgeving of zelfs emotionele problemen. Je lijf, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.

Hoe vertelt je huid je meer over jezelf?

Studies tonen aan dat 80% van de huidaandoeningen een psychische oorzaak heeft. Vaak heeft het te maken met het opkroppen van emoties. Ben jij bijvoorbeeld erg bezorgd? Of heb je te kampen met angstgevoelens, stress of spanning? Dan lees je dat van je huid af. Denk maar aan overmatig zweten, bleek zien, rode vlekken, ontstekingen en puistjes. Ook verdriet en teleurstelling is van onze huid af te lezen.

De huid is het grootste orgaan en tegelijk het contact met de buitenwereld. Aan de huid kan je dus te weten komen wat er vanbinnen in je lijf afspeelt, inclusief organen en emoties. Het staat in verbinding met het zenuwstelsel en de werking van de rest van je organen. Het dient als een soort boodschapper, omdat het je vertelt hoe het met je organen eraan toe gaat.

Hoe psoriasis vertelt hoe het met je gaat

Een veelvoorkomend probleem op de hoofdhuid is psoriasis, een huidaandoening met rode, schilferige en jeukende plekjes. Laat ons dit eens op een holistische manier bekijken.

Psoriasis wordt vaak in verband gebracht met een zwakke lever. Want als je lever zijn afvalstoffen niet kwijt kan, gaat hij ze deponeren in de huid. Daar krijg je jeuk van. De grote vraag is: waarom is de lever zo zwak?

Psoriasis kan erfelijk zijn. Maar wat is erfelijk? Het gaat niet alleen om fysieke kenmerken, maar ook om emotionele eigenschappen die je van je (groot)ouders erft. Konden zij makkelijk hun gevoelens uiten? Of toonden ze nooit hun emoties? Als jij dat gedrag overneemt, kan je je kansen op psoriasis verhogen omdat je hetzelfde patroon volgt. Bovendien kan je de aandoening uitlokken of laten verergeren door omgevingsfactoren. Bepaalde infecties, medicatie, alcohol en stress lokken de huidziekte - die diep binnen jou al aanwezig is - uit.

Hoe kan je je huidconditie verbeteren?

De sleutel? Positief in het leven staan, leren omgaan met angsten en minder piekeren. Makkelijker gezegd dan gedaan? Dat begrijpen we. Toch hebben ze een positieve invloed op je huid. Start met het luisteren naar je emoties en erken ze in plaats van ze te negeren. Dat vormt al een belangrijke eerste stap in de juiste richting en naar een gezonde huid.

Symptomen bestrijden zonder inzicht in de oorzaken neemt geen onderliggende problemen weg. Wil je de symptomen toch verzachten? Spray dan het kruidenhydrolaat op je huid en verwen je hoofdhuid met een kruidenkuur.

Tip: Gun jezelf een verwenmoment met een energetische hoofdmassage. Hierbij worden handelingen uit reiki en healing toegepast. Op deze manier laat je je blokkades weer stromen en creëer je ruimte voor nieuwe energie.

Welke emotionele betekenis past bij je huidaandoening?

  • Acne - Je voelt je moe en gestresseerd.
  • Alopeci areata (pleksgewijze kaalheid) - Je voelt je verdrietig of ervaart een verlies dat een grote impact op je heeft, zoals het verlies van een dierbaar persoon.
  • Huidkanker - je voelt je emotioneel verpletterd en draagt een zware last met je mee. Je voelt je vaak onzeker over jezelf: zie je er wel goed uit of voldoe je? Je laat je leven leiden door anderen en bent bang voor kritiek.
  • Eczeem - Dit gaat gepaard met gevoelens van zelfkritiek. Je hebt het gevoel niet begrepen te worden. Je voelt je beperkt en geblokkeerd en hebt moeite om anderen duidelijk te maken wat je wil. Je verlangt naar vrijheid van beperkingen die je worden opgelegd.
  • Eelt - Je bent te hard voor jezelf. Je hebt vaak angstige gedachten die je niet kan uiten. Hierdoor ontstaat een spanning die nergens heen kan.
  • Huidontsteking (dermatitis): je onderdrukt de boosheid, die krampachtig een uitweg zoekt.
  • Huiduitslag - Je voelt je onzeker en kwetsbaar. Heb je een afkeer tegenover jezelf? Heb je het gevoel dat je machteloos bent of tekortschiet, waardoor je niet in staat bent om iets te doen of te bereiken? Heb je problemen met je identiteit en ben je bijvoorbeeld verward over wie je echt bent?
  • Jeuk (hevige) - Bepaalde energieën staan te popelen om door te breken. Het liefst wil je uit je vel springen van ongeduld, maar je voelt je geblokkeerd door jezelf. Je onderdrukt je creativiteit en je voelt je gevangen, wat belemmerd aanvoelt.
  • Netelroos (urticaria) - Je voelt je moe en depressief. Deze aandoening wordt gezien als de emotionele uiting van verlatenheid en irritatie.
  • Psoriasis - Je bent zwaar teleurgesteld. Bij psoriasis laat de opperhuid geleidelijk aan huidcellen los, wat je pijn weerspiegelt en je voorziet van schilfers.

Huidproblemen verminderen? Ga langs bij Biokapsalon Attisch

Biokapsalon Attisch is expert in het behandelen van hoofdhuidproblemen. Laat je behandelen met warme haarolie en een kruidenkuur, aangepast aan jouw haar en huid. De juiste behandelingen laten je energie - die zo vastzit in je lichaam - opnieuw stromen. Dat merk je zowel aan je haar en hoofdhuid. Intussen kom je in het warme interieur volledig tot rust. Een verse kruidenthee, zachte achtergrondmuziek, een energetische hoofdmassage… Zo draag jij zorg voor jezelf.

 

 

Biokapsalon Attisch


info@biokapsalonattisch.be | 058-23 99 25 | © 2024 Biokapsalon Attisch
Isabelle Monteny | Marktstraat 39, 8620 Nieuwpoort
Website made by Comsa