Tienersyndroom: Ben jij een vette hoofdhuid en droge haarpunten beu?

Dit lijkt een fase waar iedere tiener last van heeft. Iedere dag moet je je haar wassen, omdat het snel vet wordt en ondertussen worden je haarpunten steeds droger, tot ze beginnen splitsen. Hierdoor lukt het veel meisjes niet om hun haar langer te laten worden. Nu wat langer haar voor jongens terug in de mode is, stuiten zij ook op dit probleem. Vaak lopen ze (tot hun moeders ergernis) rond met vettig haar, ofwel valt het niet zoals ze willen omdat de textuur verkeerd is.

Hoe komt dit toch? Ouders steken het vaak op de hormonen, maar hoewel deze een rol spelen, zijn ze niet de enige oorzaak. Tieners gebruiken namelijk vaak shampoos uit de supermarkt en dit maakt de haren stuk.

Maak even de denkoefening. Zo’n shampoo kost €5. In deze prijs zit de kost van de verpakking, het transport, de productie, de winstmarge van het merk, die van de winkel, enzovoort. Hoeveel geld schiet er dan nog over voor de ingrediënten? Om die kost zo laag mogelijk te houden, kiezen fabrikanten vaak voor agressieve tensidenen, siliconen en die zijn verantwoordelijk voor het tienersyndroom.

Maar wat zijn tensiden? Dit zijn de was-actieve stoffen in de shampoo. Met andere woorden, tensiden zijn verantwoordelijk voor het schuimen, reinigen en afspoelen. Deze zijn dan toch broodnodig in haarproducten? Klopt, maar niet iedere tenside heeft hetzelfde effect en hier ligt nu net het verschil. Goedkope, synthetische tensiden zijn erg agressief voor je hoofdhuid. Ze creëren veel schuim, waardoor je denkt dat je een goede shampoo te pakken hebt, maar eigenlijk is dat vaak een slecht teken. Deze tensiden zijn namelijk zodanig agressief dat ze je hoofdhuid uit balans brengen, wat ervoor zorgt dat je haar sneller vet wordt. Daarnaast wordt je haar zo hard gereinigd dat het droog wordt. Om dit effect tegen te gaan voegen fabrikanten siliconen toe. Die maken je haar zacht en doorkambaar en zijn stukken goedkoper dan voedende ingrediënten. De staat van je haar gaat zo langzaam achteruit zonder dat je het doorhebt, tot je bij de kapper komt en 20 centimeter kapot haar moet afknippen.

Wil je deze vicieuze cirkel doorbreken? Kies dan voor een shampoo die mildere tensiden heeft en je haar effectief voedt. Zo’n product is misschien iets duurder in aankoop, maar je doet er veel langer mee aangezien je haar minder rap vet wordt. Het is beter om te investeren in een goede shampoo en conditioner dan om iets goedkoops uit de supermarkt te kiezen en dan extra geld te moeten uitgeven aan verzorgingsproducten die niets meer kunnen doen tegen je gespleten punten.

Hoe weet je of een haarproduct goed is? Tegenwoordig bestaan er veel websites waarmee je de ingrediënten van je shampoo kunt analyseren. Die vertellen je dan welke stoffen wat doen, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken. Je kan je ook richten tot je goed opgeleide kapper. Soms nemen klanten ook hun shampoo mee naar het salon. Dan kunnen we samen kijken of het een goeie is of niet.

Tijdens de puberteit is het al moeilijk genoeg om je goed in je vel te voelen en haarproblemen helpen daar zeker niet bij. Een bad hair day kan je hele dag verpesten, dus waarom niet meteen kiezen voor kwaliteitsvolle haarproducten? Zeker als je beseft dat een goede basis je uiteindelijk geld zal besparen!

Neem zeker even een kijkje naar onze shampoo (Haircypres) en soapbar (cypres-pompelmoes) voor vet haar:

 

Heb je na het lezen van deze blog vragen? Stel ze dan gerust via email, Facebook of Instagram!

Copyright@Monteny Isabelle

Website: www.biokapsalonattisch.be
Webshop: www.imbioenergetic.com

Biokapsalon Attisch
Marktstraat 39
8620 Nieuwpoort

 

 

Biokapsalon Attisch


info@biokapsalonattisch.be | 058-23 99 25 | © 2024 Biokapsalon Attisch
Isabelle Monteny | Marktstraat 39, 8620 Nieuwpoort
Website made by Comsa